Therapeut

Mijn naam is Ingrid Arends.

In 2008 ben ik afgestudeerd in Acupunctuur en Chinese Materia Medica/gepatenteerde chinese kruiden formules, bij Shenzhou Open University of TCM (Traditional Chinese Medicine) www.shenzhou-university.com.

Aanvullend heb ik de opleiding voor tuina (tweena) gedaan. Dit is een onderdeel van de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) die gebruik maakt van massage-achtige technieken en uitgaat van dezelfde principes als acupunctuur. Op deze manier ben ik in staat de verschillende technieken van de TCG in mijn behandeling toe te passen. Dit afhankelijk van de klachten en de cliënt.
Deze aanvullende tuina opleiding heb ik bij EATMS, European Academy of Traditional Medical Science, www.eatms.nl gevolgd.

Begin 2012 ben ik me gaan richten op de Japanse acupunctuur volgens Kiiko Matsumoto, www.kiikomatsumoto.com. Bij Andy Harrop heb ik de basistraining gevolg. In juni 2012  en in 2013 ben ik naar Londen geweest om een seminair van Kiiko Matsumoto te volgen. De Japanse acupunctuur spreekt me erg aan. Deze techniek pas ik met regelmaat toe in de praktijk. Inmiddels ben ik mijn kennis op dit gebied aan het uitbreiden door extra nascholing bij Andy Harrop te volgen. Bij TCM postgraduate, www.nascholingacupunctuur.nl.
Ik merk dat deze techniek effectief is en een goede basis vormt voor de behandeling waarbij ook elementen van de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt kunnen worden.

In 2017 heb ik de bijscholing Si Yuan Balance Method gevolgd. Dit is een techniek waarbij afhankelijk van de locatie van de klacht een keuze wordt gemaakt voor de meridiaan die wordt behandeld en de locatie die wordt behandeld. Er wordt nooit in het gebied van de klacht geprikt, maar meestal in de onderarmen en onderbenen. Het resultaat is direct merkbaar.

Van origine ben ik geschoold als ergotherapeut, www.ergotherapie.nl. In 1996 ben ik afgestudeerd aan de HVA (Hogeschool van Amsterdam), in de paramedische opleiding ergotherapie.
De eerste jaren ben ik als ergotherapeut werkzaam geweest in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Sinds 2000 werk in de volwassen psychiatrie. Hier werk ik onder andere met cliënten met psychotische stoornissen en cliënten met angst en stemmingsklachten. De laatste jaren richt ik me vooral op stemmingsklachten (depressie, burn-out, bipolaire stoornissen) en persoonlijkheidsproblematiek in relatie tot arbeidsgerelateerde problemen. Het werken als ergotherapeut doe ik nog steeds  2 dagen per week.

Sinds maart 2019 ben ik in Monnickendam gestart met het aanbieden van ergotherapie vanuit de eerstelijnspraktijk, ‘Meer balans in Waterland‘.

De opleidingen in de Chinese geneeskunde ben ik mede gaan doen na persoonlijk goede ervaringen  met acupunctuur tijdens mijn zwangerschap. De behandeling was effectief, prettig en subtiel.
Daarnaast spreekt de holistische visie van de Chinese geneeskunde mij aan. Dit geldt ook voor mijn vak als ergotherapeut, waardoor deze manier van kijken naar de mens als een geheel voor mij vanzelf sprekend is.

De behandeling volgens de Chinese geneeskunst past bij mij als persoon. Het is voor mij een goed en prettig aanvullend alternatief naast de reguliere geneeskunde.

Ik ben lid van de beroepsvereniging voor Chinese geneeskunde, de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA), www.acupunctuur.nl. De NVA is een overkoepelende organisatie van acupuncturisten en acupunctuurstudenten. Alleen acupuncturisten met een voltooide westers medische scholing op ten minste HBO-niveau en een door de NVA erkende acupunctuuropleiding worden toegelaten. De leden zijn verplicht jaarlijkse nascholingsdagen te volgen. Wat ik met veel plezier doe!

Via de beroepsvereniging NVA ben ik aangesloten bij de KAB, dit is de Klachtencommissie voor Alternatieven Behandelwijzen. Dit volgens de regeling Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten, geschillen zorg). Mocht u een opmerking of klacht hebben over de werkwijze of behandeling dan hoor ik dat graag persoonlijk. Ook formeel is het mogelijk om een klacht in te dienen. Als u op deze link klikt vindt u hierover meer informatie klachtenfolderkab.


Een dikke boom begint als een teer twijgje. Een bergbeklimming begint met een stapje. ~Lao Tse~